<![CDATA[VIRA - Blog]]>Fri, 13 Jan 2023 07:36:11 +0100Weebly<![CDATA[10 januari 2023 Pubquiz]]>Thu, 12 Jan 2023 08:38:30 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/10-januari-2023-pubquizDe pubquiz bestond uit 60 vragen uit de jaren 80. Eerst werden er teams gevormd door het trekken van 2 speelkaarten. Op de tafel stonden de prijzen voor de 3 hoogste aantallen goede antwoorden uitgestald. Alle 26 leden, waaronder ook nieuwe leden, moesten in hun geheugen graven om antwoorden te geven op het gebied van sport, politiek, cultuur en amusement. Dat viel nog niet mee.
De kunst is om op het juiste moment het juiste antwoord op weetjes uit het geheugen naar boven te halen. “Ja, wie was dat ook alweer….”, was een veel gehoorde kreet.
De eerste prijs ging naar het team dat 37 vragen goed had beantwoord, de tweede prijs naar het team met 35 goede antwoorden en de derde prijs was voor 27 goede antwoorden.
Het was een gezellig evenement dat ervoor zorgde dat er genoeg na te praten viel.
Dat lukte prima onder het genot van een drankje en een hapje.
]]>
<![CDATA[Kerstavond 13 december 2022]]>Mon, 26 Dec 2022 10:27:46 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/kerstavond-13-december-2022Deze avond stond - net als de vorige twee avonden - nog in het teken van het 60-jarig bestaan van onze vereniging, dat we vanwege corona niet eerder konden vieren.
We begonnen met een glaasje glühwein, daarna stond een warm buffet klaar van slager Van der Meer, gevolgd door een lekker toetje dat door onze voorzitter Quirien zelf was gemaakt!
Na de koffie hebben we twee keer een ronde dobbelsteen spel gespeeld. Met cadeaus uit onze eigen kast en 1 cadeau uit de winkel! Dat eerste vonden wij in het kader van de duurzaamheid wel passend!
We hebben gezongen, gelachen en genoten!! Er waren 33 leden aanwezig!
Tineke

]]>
<![CDATA[8 november 2022 Marsepein workshop]]>Wed, 16 Nov 2022 08:36:44 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/8-november-2022-marsepein-workshopDeze avond hebben we onder de enthousiaste en deskundige leiding van de heer Charles Callenbach een marsepein figuur gemaakt.
Charles noemt zichzelf marsepein kunstenaar. Nou, die titel heeft hij ook zeker wel verdiend.
Met wat marsepein tussen 2 plastic zakjes draait hij een paar keer met zijn duim en vouwt wat en dan ontstaan er mooie blaadjes, die hij in een ommezien tot een prachtige roos vouwt.
Ook wij mochten aan de slag om een konijn te maken. Wij kregen het advies om de pootjes van het konijn een kwartslag te draaien zodat je wist wat de boven of onderkant was. Maar dat lukte lang niet bij allemaal. Want bij menig konijn is er een poot uitgedraaid!!
Het was een gezellige, leuke en leerzame avond en na afloop gingen we met een leuk konijn naar huis!

Tineke
]]>
<![CDATA[11 oktober 2022 Djembé workshop]]>Wed, 26 Oct 2022 08:16:17 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/11-oktober-2022-djembe-workshopDjembé is een Afrikaanse trommel, die voornamelijk afkomstig is uit West-Afrika.
Hij wordt bespeeld met blote handen i.p.v. met stokken.
Daardoor kun je op één trommel meerdere tonen spelen.
Vol verwachting begonnen we de avond met een kopje koffie en konden we de trommels bewonderen die in een kring in het midden stonden.
Daarna gingen we aan de slag.
Frans stelde zichzelf voor en legde uit dat het mooie van djembé spelen is dat iedereen het kan, zonder ingewikkelde theorie of noten lezen.
Het gaat vooral om met zijn allen plezier te maken.
En dat bleek aan het eind van de avond uit te komen, toen we allemaal enthousiast de drie basisslagen sloegen en de zaal gevuld was met een Afrikaans ritme.
]]>
<![CDATA[Fietstocht en bezichtiging van “De Groene Kathedraal”.]]>Thu, 29 Sep 2022 07:41:48 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/fietstocht-en-bezichtiging-van-de-groene-kathedraal‘Het ziet er naar uit dat het mee gaat vallen met de buien, dus ik hoop jullie om 9.30 uur te treffen bij de watertoren,’ dat schreef Wilma al vroeg op woensdag 28 september, want de weersvoorspelling was niet best.
Maar de zon kwam tevoorschijn en bleef ons vergezellen. Met een klein gezelschap van acht vrouwen fietsten we over mooie en rustige polderwegen via Hoogmade en Koudekerk naar  ‘De Groene Kathedraal’. In het paviljoen daar dronken we eerst koffie met zelfgebakken boterkoek en brownies van Quirien en zongen we ‘Lang zal ze leven’ voor haar verjaardag de volgende dag.
Op ons gemak gingen we daarna de tuin bekijken waar in het midden een open gebouw staat dat de vorm heeft van een kathedraal met kerktorentje.
In de hele tuin zijn zitjes gecreëerd waar je kunt genieten van alle kleuren die er, ondanks dat het al herfst is, toch nog zijn.
Aan de picknicktafel namen we de tijd om onze lunch op te eten, om vervolgens op ons dooie akkertje terug te fietsen.
Om half 3 waren we na een topdag weer terug in ‘De Veen”.
Anne Marie
]]>
<![CDATA[13-9-2022 Bezoek aan de 'Kleine Poort' van Ans Klein]]>Sun, 18 Sep 2022 09:26:06 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/13-9-2022-bezoek-aan-de-kleine-poort-van-ans-kleinDe eerste avond van het najaar zijn we om 18.45 uur vanaf de Noordhoek op de fiets vertrokken naar het Veenderveld waar Ans Klein een kleinschalige afscheidsruimte heeft gecreëerd in een prachtige tuin.
Toen we daar aan kwamen kregen we koffie met zelfgebakken appeltaart. 
Na de koffie kregen we een rondleiding van Ans. En hebben we genoten van de tuin!
Het is een prachtig uitvaartcentrum dat zeker in een behoefte voorziet
Om 20.30 uur zijn naar de motorclub gefietst, waar de borrel en enkele spellen klaar stonden.
We begonnen de avond serieus, we sloten de avond af met veel lol en gezelligheid!
]]>
<![CDATA[Uitgaansdag Aalsmeer 14 juni 2022]]>Sun, 19 Jun 2022 09:17:08 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/uitgaansdag-aalsmeer-14-juni-2022Op 14 juni gingen we via een mooie tocht op de fiets naar Aalsmeer.
Vlakbij Aalsmeer gingen we met een veerpontje over, zodat we via de Uiterweg nog een mooi stukje Aalsmeer naar de Historische tuin fietsten. Om 10.00 uur kwamen we aan en eerst in het theehuis een lekker bakkie met appeltaart en slagroom.
Om 11.00 uur begon de rondleiding met een gids, die vertelde over de historie van de tuin vanaf circa 1700 tot ongeveer 1960. In de veilingruimte is de uit de dertiger jaren stammende ‘Jugendstil’ veilingklok bewaard gebleven. Hier vinden regelmatig veilingen plaats en kunt u ‘bij afslag’ een bos bloemen, vers fruit of kamer- of tuinplanten kopen.
Aalsmeerse grond leent zich heel goed voor bloementeelt vanwege de kalkrijke grond. Prachtige bloemen hebben we gezien en geroken.
 
Om half één waren we vrij om te lunchen waar we wilden; sommigen hadden een eigen lunch mee en anderen lunchten op het terras van het theehuis.
Een uurtje later zijn we in de boot gestapt om een rondje door de polder van Aalsmeer te varen. Uiteindelijk loodste de schipper de boot een doodlopende sloot in - dachten wij - maar hij vaarde zo het riet opzij en konden we er toch door.
Heel verrassend!
 
Daarna hebben we genoten van een heerlijke high tea!
We kijken terug op een leuke gezellige dag met prachtig weer!
Groetjes Tineke Loos
]]>
<![CDATA[10 mei Klederdrachten door mevrouw Keijzer-Sarneel]]>Mon, 30 May 2022 10:02:51 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/10-mei-klederdrachten-door-mevrouw-keijzer-sarneelOp 10 mei kwam mevrouw Annie Keijzer-Sarneel ons vertellen over de Delflandse en Rijnlandse streekdracht. Dit omvat de plaatsen van Noordwijk naar Zandvoort en heel onze streek. Met veel enthousiasme vertelde Annie over de verschillende klederdrachten. Er is verschil in de kleding tijdens rouw en trouw. Niet zozeer de kleuren, maar de stof bij rouw waren zwaarder dan bij de trouw. Ook vertelde zij dat ze samen met de volksdansgroep uit Ter Aar een uitwisselingsproject met een  volksdansgroep uit Noorwegen is gestart. Omdat ze daar mooi gekleed wilden komen hebben ze heel veel  kleding zelf gemaakt naar oude voorbeelden en patronen. Dit is verschrikkelijk veel werk  geweest! Ook vertelde Annie wat een mutsennipper was. En dat je aan de mutsen kon zien tot welk geloof de mensen behoorden. Het is mede door de vertelstijl van Annie een heel gezellige avond geworden!
Groetjes Tineke
]]>
<![CDATA[21 april 2022: Rondwandeling door de Leendert de Boerspolder en Hanepoel]]>Sat, 23 Apr 2022 09:51:16 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/21-april-2022-rondwandeling-door-de-leendert-de-boerspolder-en-hanepoelOm 13.00 startten de 11 deelnemers de wandeling onder leiding van gids en bioloog John van de Willik, die ons veel vertelde over deze gebieden en vragen beantwoordde.
Stichting Jacobus “Natuurgebied Hanepoel” is in 1998 opgericht en beheert
en onderhoudt de Hanepoel en de Leendert de Boerspolder. Deze gebieden vormen een
prachtig aaneengesloten natuurgebied met grote landschappelijke waarden.
De oude dijk is gespaard waardoor een rondwandeling mogelijk is. Samen met
Stichting Jacobus heeft Rijnland het plan voor de natuurlijke inrichting vormgegeven.
Langs de dijk zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. In het noordoostelijke deel ligt een moerasgebied met veel ondiepe paaiplaatsen voor snoek en karper.
Het gebied wordt gekenmerkt door natuurlijke rietoevers met daarachter zompige vegetaties
met moeras- en pluimzegges.
Het was er een prachtige middag voor om op dit stukje verstild natuurgebied te wandelen, zo bijzonder en zo dichtbij.
Aan het eind van de wandeling wachtte Tineke ons op met koffie, thee en koekjes, zodat we in het zonnetje nog even konden nagenieten.

]]>
<![CDATA[12 april 2022: Jaarvergadering en Patrick Deters.]]>Sat, 23 Apr 2022 09:41:41 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/12-april-2022-jaarvergadering-en-patrick-deters2020 was onze laatste jaarvergadering, dus het werd tijd dat we deze nu hielden.
Na de vergadering kwam Patrick Deters ons zijn verhalen vertellen.
Hij is een veelzijdig mens: cabaretier, trouwambtenaar, webbouwer, fotograaf, standup comedian, trouwambtenaar, maar op deze avond vooral verhalenverteller. 
Verhalen over de geschiedenis van Kaag en Braassem.
Hij vertelt zijn verhalen ook in het ghoybos.
Ook op zijn website “Vroeger was alles.” zijn de verhalen via een podcast te beluisteren.
Hij heeft in december een programma in het theater genaamd “Luid Kaag en Braassem.”
Patrick werkt ook samen met de historische verenigingen in Kaag en Braassem en de Hemessen vereniging. Patrick kan boeiend vertellen en heeft een luide stem dus geen microfoon nodig!
Het was een boeiende avond!
 
Groeten Tineke Loos
]]>