<![CDATA[VIRA - Blog]]>Thu, 20 Jul 2023 10:28:37 +0200Weebly<![CDATA[Uitgaansdag 13 juni 2023]]>Wed, 12 Jul 2023 16:54:57 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/uitgaansdag-13-juni-2023Een dagje Hazerswoude.
Met een prachtige 27 graden en een heerlijk windje gingen we met 17 op de fiets en 8 met de auto naar Jeu de Boer in Hazerswoude. Daar aangekomen op het terras eerst een lekker bakkie met een even lekkere streekkoek, een ‘’hazerswoudje.’’
Daarna werden we in drie groepen ingedeeld. Twee groepen gingen boerengolf spelen en één groep boeren bowling. Het was erg leuk om te doen, maar helaas was er te weinig tijd om het spel helemaal af te maken. Maar dat was niet erg, want een lichte lunch met een lekker kopje tomatensoep stond op ons te wachten.
Daarna naar theetuin ’t Woudje, waar we in de boot konden stappen voor een leuke boottocht door de polder van Hazerswoude, de rietlanden genaamd. Waar mooie huizen staan op idyllisch plekjes waar de mensen nog met bootjes bij hun huis moeten komen, omdat er geen andere verbindingen waren en zijn. Vroeger werden de kinderen met bootjes naar de vaste wal gebracht en dan gingen ze hand in hand, de kleintjes voorop, lopend naar school. Dan zeiden de andere kinderen van die vaste wal: ‘Daar komen de Rietlanders!’  Klein Giethoorn wordt het ook wel genoemd!
Het was erg mooi om de polder te zien en er over te horen!
Na de boottocht stond een heerlijke 4 gangen high tea voor ons klaar! We zaten perfect onder de bomen op de Jeu de Boule baan en de haan en de kip met kuiken liepen om ons heen.
Het was een prachtige dag!
De foto's van deze dag staan op de foto pagina.
Tineke Loos]]>
<![CDATA[9 mei 2023 Amsterdam vroeger en nu]]>Mon, 05 Jun 2023 10:25:46 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/9-mei-2023-amsterdam-vroeger-en-nuOp 9 mei kwam Gerard Voortallen ons vertellen over 'het Amsterdam van vroeger en nu'.
Het werd een avondvullend programma met muziek en mooie verhalen.
Amsterdam was van oorsprong een katholieke stad. Vroeger waren er 22 kloosters. Een straatje heette ’gebed zonder end'.  Het burgerweeshuis ving 200 kinderen op.
Er zijn 5000 kelders en 16000.21 bruggen en 187 kanalen. Als de vrouwelijke porder langs kwam was de hele beurt wakker. Je had ook bruggentrekkers met de prachtige namen als Japie Schapendief en Kees Koeienreet. Er waren ook veel kroegen een met de naam 'In het aapje'. Als je geld dan op was zeiden de mensen je hebt zeker in de aap gelogeerd!
Café Lowietje van Baantjer en de Cock is het meest bekend.
Ook was er een man die liep door de stad met een trompet en riep dan 'centje voor de muzikant'. Hij heeft flink verdiend en nooit een noot gespeeld. De slimmerik! Er was plaats voor veel gein.
En er was nog weleens een oproer, bijvoorbeeld het Palingoproer. Deze begonnen meestal in de Jordaan. Hoe hoger je woonde hoe goedkoper.  Er zijn nu nog 3 draaiorgels in Amsterdam. Gerard vertelde met veel enthousiasme: hij is een echte entertainer. We hebben een leuke avond gehad!
Groetjes Tineke Loos
]]>
<![CDATA[26 april 2023: Bezoek aan de imker op Buitenhuis Berbice en Huize Bijhorst in Voorschoten.]]>Mon, 01 May 2023 11:31:35 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/26-april-2023-bezoek-aan-de-imker-op-buitenhuis-berbice-en-huize-bijhorst-in-voorschotenOp 26 April gingen we voor een rondleiding door Imker Frans Valentijn naar  Buitenplaats ‘’Berbice’’ en door Hugo van der Salm door de Tuinen van klooster ‘’Huize Bijdorp’’ in Voorschoten. Frans kan boeiend vertellen over de bij en wat het inhoud om een imker te zijn. Met hem als gids trokken we op de fiets verder naar de Kinderboerderij om onze zelf meegebrachte lunch op te eten. Daar heeft hij ons zijn moestuin en een heel mooie plek waar hij  nog meer bijenkasten heeft staan laten zien.
Daarna naar het klooster ‘’Huize Bijdorp’’ waar Hugo ons een interessant relaas heeft gegeven over de geschiedenis en zijn werk in de tuinen bij het klooster waar de dominicanessen wonen. Hugo heeft 25 jaar gewerkt en gezorgd dat er altijd verse, biologische groenten voor de zusters waren!
Frans en Hugo zijn allebei natuurmensen en weten heel veel van de natuur.
We vonden het heel boeiend en hebben er van genoten!
 
Groetjes van Tineke Loos
]]>
<![CDATA[20 april 2023: Bezoek Zuiderzee museum met de museumplusbus.]]>Mon, 01 May 2023 11:25:56 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/20-april-2023-bezoek-zuiderzee-museum-met-de-museumplusbusOp 20 april zijn we in de museumplusbus gestapt voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De busrit verliep voorspoedig en nadat we de koffie op hadden kregen we een rondleiding door het buitenmuseum naar onder andere de school, de smid en de tonnenmaker. Na de lunch, die goed smaakte, konden we nog een poosje vrij door het museum wandelen. De souvenirwinkel werd goed bezocht, net als de snoepwinkel en de bakker, waar we allemaal nostalgisch lekkers konden kopen.
Om 14.30 uur zijn we op de veerboot gestapt die ons weer naar de opstapplaats van de bus gevaren heeft.
Om 16.30 uur zijn we, op een kleine file na, weer aangekomen op de Noordhoek.
En we tevreden na een leuke, goed geregelde dag onder de goede leiding van Hans van de Museumplusbus weer naar huis gingen.
Groetjes Tineke Loos
]]>
<![CDATA[11 april 2023 Boekvouwen]]>Fri, 28 Apr 2023 11:30:33 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/11-april-2023-boekvouwenOp 11 april gingen we van een boek een egel vouwen. We moesten een boek meenemen van 200 bladzijde, het liefst met een harde kaft. 
Het was eigenlijk heel simpel maar het viel toch niet mee, hoe meer gevouwen bladzijde hoe moeilijker het werd. Maar met een paar knijpers kom je een eind. Na 2 uur vouwen met een pauze ertussen ontstond er net  voor 22.00 uur een leuke egel.
Iemand had een gekleurd boek mee en die egel is ook heel leuk geworden. 
Het is leuk om met je kleinkinderen te doen als je die hebt.
Groetjes Tineke Loos
]]>
<![CDATA[14 maart 2023: Lezing Exoten door Bioloog en Groene Hart gids John v.d. Willik]]>Mon, 20 Mar 2023 09:09:06 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/14-maart-2023-lezing-exoten-door-bioloog-en-groene-hart-gids-john-vd-willikExoten, ook wel uitheemse soorten genoemd, zijn dieren, planten, schimmels en micro-organismen die door menselijk handelen terechtkomen in een gebied waar ze van oorsprong niet voorkomen en er zich handhaven. Tijdens de lezing vertelde John van der Willik ons over planten, dieren, etc. die gewild of ongewild worden verspreid, en hoeveel er al in Nederland voorkomen. Er was ook veel aandacht voor de schadelijke effecten die sommige soorten veroorzaken. We eindigden met een reflectie op het handelen en gedrag van de mens zelf. Met veel enthousiasme en humor vertelde John over dit onderwerp. Het was een interessante avond!
 
Groeten Tineke Loos
]]>
<![CDATA[14 februari 2023: Valpreventie]]>Tue, 21 Feb 2023 13:59:27 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/14-februari-2023-valpreventieAuke Biemond, fysiotherapeut van beroep en werkzaam bij fysiotherapie Alkemade, kwam ons vertellen over valpreventie. Over de risico’s in en om het huis. En wat je kunt doen om die risico te verminderen, zodat de kans dat je valt steeds minder wordt. Ook vertelde hij welke plekken meer risico’s geven. Bijvoorbeeld de douche, kleedjes etc.
Ook als je fiets te hoog is kun je daar beter iets aan doen. Het is verstandig om te zorgen dat je in beweging blijft en je spieren te versterken.
In maart start er weer een cursus valpreventie bij fysiotherapie Alkemade waar nog enkele plekken open zijn.
Auke heeft enthousiast een interessante workshop gegeven.
30 leden en 3 niet-leden waren aanwezig!
Groetjes Tineke Loos
]]>
<![CDATA[10 januari 2023 Pubquiz]]>Thu, 12 Jan 2023 08:38:30 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/10-januari-2023-pubquizDe pubquiz bestond uit 60 vragen uit de jaren 80. Eerst werden er teams gevormd door het trekken van 2 speelkaarten. Op de tafel stonden de prijzen voor de 3 hoogste aantallen goede antwoorden uitgestald. Alle 26 leden, waaronder ook nieuwe leden, moesten in hun geheugen graven om antwoorden te geven op het gebied van sport, politiek, cultuur en amusement. Dat viel nog niet mee.
De kunst is om op het juiste moment het juiste antwoord op weetjes uit het geheugen naar boven te halen. “Ja, wie was dat ook alweer….”, was een veel gehoorde kreet.
De eerste prijs ging naar het team dat 37 vragen goed had beantwoord, de tweede prijs naar het team met 35 goede antwoorden en de derde prijs was voor 27 goede antwoorden.
Het was een gezellig evenement dat ervoor zorgde dat er genoeg na te praten viel.
Dat lukte prima onder het genot van een drankje en een hapje.
]]>
<![CDATA[Kerstavond 13 december 2022]]>Mon, 26 Dec 2022 10:27:46 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/kerstavond-13-december-2022Deze avond stond - net als de vorige twee avonden - nog in het teken van het 60-jarig bestaan van onze vereniging, dat we vanwege corona niet eerder konden vieren.
We begonnen met een glaasje glühwein, daarna stond een warm buffet klaar van slager Van der Meer, gevolgd door een lekker toetje dat door onze voorzitter Quirien zelf was gemaakt!
Na de koffie hebben we twee keer een ronde dobbelsteen spel gespeeld. Met cadeaus uit onze eigen kast en 1 cadeau uit de winkel! Dat eerste vonden wij in het kader van de duurzaamheid wel passend!
We hebben gezongen, gelachen en genoten!! Er waren 33 leden aanwezig!
Tineke

]]>
<![CDATA[8 november 2022 Marsepein workshop]]>Wed, 16 Nov 2022 08:36:44 GMThttp://vrouwenverenigingkaagenbraassem.nl/blog/8-november-2022-marsepein-workshopDeze avond hebben we onder de enthousiaste en deskundige leiding van de heer Charles Callenbach een marsepein figuur gemaakt.
Charles noemt zichzelf marsepein kunstenaar. Nou, die titel heeft hij ook zeker wel verdiend.
Met wat marsepein tussen 2 plastic zakjes draait hij een paar keer met zijn duim en vouwt wat en dan ontstaan er mooie blaadjes, die hij in een ommezien tot een prachtige roos vouwt.
Ook wij mochten aan de slag om een konijn te maken. Wij kregen het advies om de pootjes van het konijn een kwartslag te draaien zodat je wist wat de boven of onderkant was. Maar dat lukte lang niet bij allemaal. Want bij menig konijn is er een poot uitgedraaid!!
Het was een gezellige, leuke en leerzame avond en na afloop gingen we met een leuk konijn naar huis!

Tineke
]]>